الکتروموتور چیست؟

در این مقاله می خواهیم بداینم که موتور برقی یا الکتروموتور چیست؟ گسترش فراوان استفاده از الکتروموتور در اطراف ما، نیاز به دانستن چیستی الکتروموتور را ضروری می نماید.

پیش از هر کاری باید بدانیم که الکتروموتور چیست؟ در زندگی امروزی همه ما با الکتروموتور برخورد داشته‌ایم. آن را دیده‌ایم و حتی از آن استفاده کرده‌ایم. اما ممکن است که ندانیم الکتروموتور چیست.

الکتروموتور نوعی ماشین است که انرژی الکتریکی را به حرکت مکانیکی تبدیل می کند. انرژی الکتریکی، همان برق است. البته برق ممکن است برق شهری باشد و یا باتری و… منظور از انرژی مکانیکی، حرکت است. در اصل ماشینی که نیروی برق را به حرکت تبدیل می کند، یک الکتروموتور می باشد.

بیشتر الکتروموتورها، نیروی الکتریکی را به حرکت دوار(گردشی) تبدیل می نمایند. البته الکتروموتورهایی هم هستند که حرکت رفت و برگش(خطی) تولید می کنند.

الکتروموتور
الکتروموتور

روش کار الکتروموتور چیست؟

روش کار الکتروموتور با توجه به میدان مغناطیسی می باشد. وقتی انرژی الکتریکی از یک رسانا عبور می کند، میدان مغناطیسی ایجاد می کند. به این منظور الکتروموتور دوار، دو بخش اصلی دارد. یک قسمت که حرکت می کند و قسمتی که ایجاد حرکت می نماید.

به بخشی که حرکت می کند، روتور می گویند. به بخش ثابت که ایجاد حرکت می کند و معمولا درون موتور قرار دارد، استاتور یا ایستانه می گویند.

روتور به علت گشتاوری که ناشی از نیروی میدان مغناطیسی در استاتور است، حول محور خود می چرخد.

هر الکتروموتور بر اساس ساختارش توسط برق جریان مستقیم DC و یا جریان متناوب AC  تغذیه می گردد.

استاتور چیست؟

استاتور از چندین قطعه باریک آلومنیوم یا آهن سبک ساخته شده است. این قطعات بصورت یک سیلندر تو خالی به هم منگنه و محکم شده اند.

سیم پیچهایی از سیم روکش دار در این شیارها جاسازی شده اند. هر گروه پیچه با هسته ای که آن را فرا گرفته یک آهنربای مغناطیسی (با دو پل) را برای کار کردن با تغذیه AC شکل می دهد.

تعداد قطب های یک موتور القایی AC به اتصال درونی پیچه های استاتور بستگی دارد. پیچه های استاتور مستقیما به منبع انرژی متصل می باشند. آنها به صورتی متصل اند که با برقراری تغذیه AC یک میدان مغناطیسی چرخنده تولید می شود.

روتور چیست؟

روتور از چندین قطعه مجزای باریک فولادی که میانشان میله هایی از مس یا آلومنیوم تعبیه شده ساخته شده است. در رایج ترین نوع روتور (روتور قفس سنجابی) این میله ها در انتهای خود به صورت الکتریکی و مکانیکی بوسیله حلقه هایی به هم متصل شده اند.

تقریباً 90 درصد از موتورهای القایی دارای روتور قفس سنجابی می باشند. این به خاطر آن است که این نوع روتور ساختی مستحکم و ساده دارد. این روتور از هسته ای چند تکه استوانه ای با محوری که شکافهای موازی برای جادادن رساناها درون آن دارد تشکیل شده است.

هر شکاف یک میله مسی یا آلومنیومی یا آلیاژی را شامل می شود. در این میله ها به طور دائمی بوسیله حلقه های انتهایی آنها همچنان که در شکل دو مشاهده می شود مدار کوتاه برقرار است. چون این نوع مونتاژ درست شبیه قفس سنجاب است، این نام برای آن انتخاب شده است. میله ای روتور دقیقا با محور موازی نیستند. در عوض به دو دلیل مهم قدری مایل نصب می شوند.

  1. موتور با کاهش صوت مغناطیسی بدون صدا کارکرده و برای آنکه از هارمونیک ها در شکاف ها کاسته شود.
  2. گرایش روتور به هنگ کردن کمتر شود. دندانه های روتور به خاطر جذب مغناطیسی مستقیم (محض) تلاش می کنند که در مقابل دندانه های استاتور باقی بمانند.این اتفاق هنگامی می افتد که تعداد دندانه های روتور و استاتور برابر باشند.

چهت آشنایی بیشتر با الکتروموتور، مقاله «آشنایی با الکتروموتور» را بخوانید.

خرید و فروش و تعمیر انواع الکتروموتور در سایت الکتروموتوری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: Content is protected !!
WeCreativez WhatsApp Support
در هر زمان پاسخ گوی شما هستیم
خرید و فروش عمده و تکی انواع الکتروموتور
Call Now Buttonکارشناس فروش